svētdiena, 2011. gada 13. marts

Padomi ceļotājiem!


"Ceļosim citādāk!

            Ceļošana, vismaz man, ir labākais veids, kā iegūt zināšanas. To sapratu jau pusaudža gados. Ceļinieka dvēsele manī mīt arī šodien, tāpēc nolēmu dalīties ar dažām ceļojumos iegūtām gudrībām, cerot, ka tās noderēs tādiem pašiem tālu ceļu gājējiem kā man.
            1. Izvairieties no muzejiem. Šis padoms varētu šķist aplams, bet padomāsim kopā. Vai, atrodoties kādā svešzemju pilsētā nebūtu interesantāk meklēt tagadni, nevis pagātni? Bieži vien cilvēki uzskata, ka muzeju apmeklēšana ir obligāts pasākums; jau no bērna kājas tiem ir iegalvots, ka ceļojumos jāmeklē tieši šāda veida kultūra. Protams, muzeji ir svarīgi, bet tie aizņem daudz laika un prasa mērķtiecīgu izvēli – tev ir jāzina, ko vēlies muzejā redzēt, citādi radīsies sajūta, ka esi baudījis kaut ko ļoti pamatīgu un noderīgu dzīvei, bet neko no tā nespēsi atcerēties.
            2. Apmeklējiet krogus. Tajos, atšķirībā no muzejiem, kūsā pilsētas dzīve. Krogs nav diskotēka, te cilvēki nāk iestiprināties, pārspriest jaunumus un vienmēr labprāt patērzē. Nopērciet avīzi un ļaujieties apcerei par to, kā cilvēki nāk un iet. Ja kāds vēlas aizsākt sarunu, droši piekrītiet, lai cik naiva tā nešķistu. Nevar spriest par ceļa skaistumu, redzot tikai parādes durvis.
            3. Esiet atvērti. Labākais cilvēks ir gids, kurš dzīvo šajā pilsētā, zina visu un lepojas ar savu pilsētu, bet nestrādā tūrisma aģentūrā. Izejiet ielās, izvēlieties cilvēku, ar kuru gribat aprunāties, un lūdziet vienkāršu informāciju (Kur atrodas katedrāle? Kur atrodas pasts?). Ja neveicas pirmajā reizē, mēģiniet vēlreiz, apsolu, ka dienas beigās būsiet sastapis lielisku ceļabiedru.
            4. Ceļojiet viens. Ja esat precējies – tad ar otru pusīti. Ceļošana vienam prasa lielāku piepūli, neviens par tevi (par jums) nerūpēsies, bet tikai šādā veidā iespējams pamest savu valsti pa īstam. Tūristu grupas ir mazliet teatrāls svešu zemju iepazīšanas veids – tu runā dzimtajā valodā, ik uz soļa klausi tūristu grupas ganam un esi vairāk aizņemts ar grupas biedru pļāpām nekā ar vietu, kuru apmeklē.
5. Nesalīdziniet. Neko nesalīdziniet – ne cenas, ne tīrību, ne dzīves līmeni, ne sabiedrisko transportu, neko! Jūs neceļojat, lai pierādītu, ka dzīvojat labāk par citiem, jūsu patiesais mērķis ir noskaidrot, kā dzīvo citi, ko var mācīties no viņiem, kā viņi cīnās ar skarbo ikdienu un dzīves izaicinājumiem.
6. Saprotiet, ka visi jūs saprot. Ja arī nezināt tās zemes valodu, kurā esat ieradies, nebaidieties – esmu bijis daudzās vietās, kur nespēju sazināties ar vārdiem, un vienmēr atradis meklēto atbalstu, virzienu, svarīgu padomu un pat iepazinies ar meiteni. Daudzi domā, ka izejot uz ielas vieni, tūlīt apmaldīsieties. Pietiek, ja tev kabatā ir viesnīcas vizītkarte, ekstrēmā brīdī parādi to taksometra šoferim – un būsi mājās!
7. Samaziniet iepirkumus. Tērējiet naudu lietām, kas nav jānes – teātra biļetēm, restorāniem, ekskursijām. Mūsdienu globālais tirgus un internets piedāvā visu, ko vēlaties, nemaksājot papildus par bagāžu.
8. Nepūlieties apceļot pasauli vienā mēnesī. Labāk apmeklējiet vienu pilsētu un uzturieties tajā piecas dienas, nekā vienā nedēļā apceļojiet piecas pilsētas. Pilsēta ir kā kaprīza dāma – ir vajadzīgs laiks, lai to pavedinātu un iepazītu pilnībā.
9. Ceļojums ir piedzīvojums. Henrijs Millers ir teicis, ka vērtīgāk apmeklēt baznīcu, par kuru neko neesat dzirdējis, nekā doties uz Romu un obligātā kārtā apmeklēt Siksta kapelu, kur tev apkārt klaigā tūkstošiem tūristu. Siksta kapela, protams, ir jāapmeklē, bet ļaujies ielu un ieliņu valdzinājumam, izjūti meklēšanas brīvību, pašam īsti nezinot, ko tu meklē. Un, ja nejauši atradīsi meklēto, tici man, tas mainīs tavu turpmāko dzīvi."

Paulu Koelju „Kā aizplūstoša upe” - Rīga : SIA „Jāņa Rozes apgāds”, 2008.g. ; 141.-143.lpp.

2 komentāri:

  1. Paldies! Noderīgi ieteikumi, kaut gan - šim un tam tomēr nepiekrītu.

    AtbildētDzēst
  2. Ieva, paldies par komentāru par manām leduspuķēm! Un, lai sniegpārsliņas lido (darbiņi sokas)!

    AtbildētDzēst